Wapentypes

Wapens kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld. Omdat er in Nederland geen disciplines zijn die volautomatische wapens gebruiken is er geen redelijk belang er een te bezitten, en dus kun je die nooit op een sportverlof krijgen. Verder kunnen vrijwel alle wapens worden aangeschaft die binnen een discipline passen.

Half- of semi-automatische vuurwapens en enkelschotsvuurwapens worden allereerst opgedeeld in twee hoofdgroepen: Handwapens (Geweren, karabijnen) en vuistwapens (Pistolen en revolvers). Daarna worden de wapens opgedeeld in het kaliber wat ze verschieten: Kleinkaliber wapens, die 5,5x15r verschieten (.22 randvuur), en grootkaliber wapens die alles wat groter is verschieten.

Hiernaast zijn patronen in het kaliber 5,5x15r,  de zogenaamde randvuurmunitie. Deze klasse wapens is erg populair vanwege de lage kosten voor de munitie en de enorme verscheidenheid aan wapens voor dit kaliber.

 

Als laatste worden de wapens nog opgedeeld per discipline. Deze opdeling is lastig omdat sommige wapens in meerdere categorieën vallen, maar meestal word de toegepaste categorie aangehouden.

Reacties zijn gesloten.