Geweer

Remington 700 kogelgeweerGeweer is van oorsprong een oude Nederlandse benaming voor een willekeurig soort wapen. Tegenwoordig heeft het woord uitsluitend betrekking op een vuurwapen met een relatief lange loop. Er zijn twee soorten wapens die beide geweer worden genoemd maar die onderling heel verschillend zijn. Een geweer met een getrokken loop wordt gebruikt door onder andere jagers, militairen, scherpschutters van speciale politie-eenheden en in de schietsport. Met een dergelijk geweer kan men op grote afstand nauwkeurig schieten. De Nederlandse krijgsmacht gebruikt geweren van het merk Diemaco, in het jargon buks genoemd. Met een hagelgeweer worden patronen verschoten die vele kleine ronde kogeltjes bevatten. Vroeger waren de kogeltjes van lood, maar sinds dat in Nederland verboden is worden er andere soorten metaal gebruikt. Een hagelgeweer heeft dan ook een gladde loop. Dit type geweer wordt voor de jacht (op klein wild) gebruikt. Hagelgeweren die hagelpatronen verschieten zijn helaas niet welkom op de baan omdat deze er niet voor geschikt is.

 

Binnen het geweerschieten word, net zoals bij de vuistvuurwapens, onderscheid gemaakt op kaliber en op discipline. Voor geweer zijn de volgende disciplines erg populair:

  • 10 en 12 meter kleinkaliber
  • 25 en 50 meter staand en knielend kleinkaliber
  • 100 meter kleinkaliber
  • 100 meter precisiegeweer
  • 100 meter militair geweer
  • 100 meter veteranen geweer

 

 

FWB_2602_SupermatchLinks afgebeeld is een Feinwerkbau matchwapen in .22LR voor de KKG disciplines.

 

 

 

 

 

 

Hier zie u een Accuracy International AIWC, een geweer voor de discipline Precisiegeweer Grendel 100 meter. Deze wapens zijn bij veel precisie-teams in gebruik.

 

 

Links afgebeeld is de Garand M1. De Garand M1 was tijdens de tweede wereldoorlog het standaard wapen van het Amerikaanse leger, en dit geweer heeft dan ook veelvuldig inzet gezien op de geallieerde linies. Na de tweede wereldoorlog is het wapen het standaard wapen geworden van vele Europese krijgsmachten, waaronder de Nederlandse. Het wapen kan bijvoorbeeld worden ingezet op Precisie 100 meter semi-automaat, of veteranengeweer 100 meter.

 

 

 

 

Dit rechts afgebeelde geweer is het wapen wat momenteel bij veel Westerse legers in dienst is: De AR15, wellicht beter bekend onder de militaire benaming M16. Dit wapen word bijvoorbeeld ingezet op de disciplines Militair geweer 100 meter of Precisiegeweer semi-automaat 100 meter

 

Tot slot nog een kleinkaliber geweer, de Ruger 10/22. Dit geweer is een populaire optie onder kleinkaliber-schutters omdat het wapen universeel is in te zetten en er veel acessoires te krijgen zijn zodat het wapen ingezet kan worden bij veel disciplines.

 

 

 

Binnen SV Katwijk worden vrijwel alle geweerdisciplines actief beoefend, mede dankzij de 12 schietpunten van 100 meter en de 6 schietpunten op 50 meter. Er mag worden geschoten met alle gangbare kalibers, en in overleg met niet-gangbare kalibers zoals 9,3mm of .338 als men deze wapens op verlof heeft. Beoefent u een discipline die verschoten kan worden op de baan dan bent u van harte welkom!

Reacties zijn gesloten.