Waarom schieten?

Er zijn verschillende sporten waarbij de spelers elkaars kunde bestrijden om een doel te raken met een projectiel. Voorbeelden zijn: darten, bowlen en aanverwante sporten, golfen, boogschieten en tenslotte de schietsport, die eveneens verschillende verschijningsvormen kent.

In het algemeen komt het neer op het niveau van een zekere behendigheid die uiteindelijk bepalend is voor het resultaat. Daarnaast zijn ook de gebruikte materialen steeds meer van belang naarmate de behendigheid toeneemt. Allerlei fijne details gaan meespelen als de fysieke vaardigheid nagenoeg optimaal is. Maar, met de fysieke vaardigheid begint het allemaal en met het feit dat mensen sterk geïntrigeerd kunnen zijn doordat zij net niet die darts midden in de roos kunnen werpen, net niet alle kegels in de eerste worp om kunnen gooien, net niet vijf rozen achter elkaar kunnen schieten, net niet als zij dat willen, perfect of onfeilbaar kunnen zijn.

Het telkens opnieuw willen proberen een hogere score te bereiken is het begin. De “wetenschap” rond de sport die men wil beoefenen volgt kort daarna in het streven beter te kunnen presteren. Dat mensen kiezen voor de schietsport heeft echter ook te maken met het gebiologeerd zijn  door het uiterlijk van wapens en het effect dat dit op een mens heeft. Het zou voorlopig te ver voeren om dat onderwerp verder psychisch uit te diepen hoewel de vraag waardoor dat geleid wordt op zich interessant is.

Vanuit het gegeven dat mensen door het uiterlijk van een bepaald wapen gegrepen worden en gaan wensen om het te kunnen bezitten en ermee te kunnen schieten, ontstaat een ontwikkeling van steeds meer kennis over en rond vuurwapens. Doordat op dat gebied een zeer interessante hoeveelheid informatie op het gebied van de geschiedenis van wapens,  de techniek van wapens en de bekwaamheid om ermee om te kunnen gaan beschikbaar is, is de schietsport met vuurwapens vooral uiterst geschikt.

In de meeste gevallen begint het allemaal heel onschuldig, maar nadat men zijn eerste wapen  op de machtiging heeft gekregen en het thuis kan poetsen en onderhouden breekt voor velen een tijd aan waarin de echte wapenkeuze en de echte voorliefde voor een bepaald wapen of een bepaalde groep wapens, begint te rijpen. Dat proces intensiveert de liefde voor de schietsport en die kan heel lang aanhouden…………

Reacties zijn gesloten.